IMG_1865.jpg

Welkom op de ouderpagina's van de RSG N.O.-Veluwe.

Via deze pagina's hopen we u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen binnen de RSG N.O.-Veluwe.

Ouders

Gemaakt op maandag 04 september 2017

Tweetalige leerlingen RSG kamperen op school

De 28 leerlingen van klas 1 At hebben aan de start van hun tweetalige schoolcarrière gekampeerd op het sportveld. De eerste editie van dit nieuwe tweetalig atheneum-kamp begon na de traditionele brugklasdagen aan het begin van het schooljaar. In twee dagen leerden de tweetalige leerlingen elkaar en de school kennen. Met allerhande activiteiten zoals laser gamen in het bos van Epe en picture paintball in een donker, verlaten schoolgebouw werd het groepsgevoel opgebouwd. En natuurlijk alles in het Engels: bij alle spelletjes en activiteiten werd zoveel mogelijk Engels gepraat door docenten en leerlingen. Coördinator tweetalig atheneum Judith van Dijk: “Om een taal te leren moet je het durven gebruiken, wat juist in het begin spannend kan zijn. Vandaar dit kamp. Samen sta je sterker, en als je van elkaar leert gaat het des te sneller.”

Ook de leerlingen van de vierde klas van het tweetalig atheneum deden mee. Zijn begeleidden de leerlingen en konden ze zo leren kennen, wat dit jaar van pas komt bij het tweetalige buddy-systeem. Hierbij worden brugklasleerlingen het hele jaar door begeleid door vierdeklassers, die als een soort mini-mentor fungeren. De beide klassen konden elkaar leren kennen op dit Engelstalige kamp.

Zelfs het eten had een internationaal tintje. Met Engelstalige Jamie Oliver-receptkaarten konden de leerlingen zelf hun typisch Britse eten koken. Als afsluiting van het kamp kookte klas 1At een volledige maaltijd voor hun uitgenodigde ouders, hun docenten, de vierdeklassers en zichzelf.

kamp tweetalig atheneum

Gemaakt op dinsdag 11 juli 2017

Fotoboek diplomering mavo

Op donderdag 6 juli ontvingen alle geslaagden van de mavo hun diploma.

Voor de fotoreportage klik je hier

Gemaakt op dinsdag 11 juli 2017

Fotoboek diplomering vmbo

Op maandag 3 juli en dinsdag 4 juli ontvingen alle geslaagden van vmbo basis en kader hun diploma.

Benieuwd naar de foto's? klik dan hier

Gemaakt op zondag 09 juli 2017

Fotoboek excursie Ameland 4 atheneum

Hierbij de foto’s van de Ameland-excursie van 4 VWO van 27 en 28 juni.

We vertrokken 27 juni in alle vroegte met de bus naar Holwerd. Daar aangekomen stonden de fietsen klaar en installeerden we ons in kampeerboerderij ’t Noorderlicht in Buren. Meteen dezelfde dag hebben we een excursie gehad naar de zandplaat tussen Terschelling en Ameland, waar we veel gewone zeehonden en grijze zeehonden hebben gezien, sommigen met jongen. We hebben deze dag afgesloten met een heerlijke pizza/pasta.

Helaas was de volgende dag het weer minder mooi. We hebben toen de wadexcursie gehad, verzorgd door de excursieleiders van het Natuurmuseum. Het is immers niet toegestaan zonder toestemming het wad te betreden. Na een verder regenachtige dag vertrokken we weer met de boot naar het vasteland

Tussen 19.00 en 19.30 kwamen we weer aan met de bus in Epe.

Gemaakt op donderdag 06 juli 2017

Werkweek 3e klas Basis en Kader

Eind mei zijn de derde klassen basis en kader weer op werkweek geweest. De leerlingen konden kiezen uit Tsjechië, Barcelona en Parijs. Nadat de leerlingen waren geteld, de bagage was ingeladen en –niet te vergeten- de bus was omgekeerd, vertrok onze groep naar Parijs. Na een voorspoedige reis kwamen we aan het einde van de middag in Parijs aan.

Vanuit de bus hebben we alvast een klein stukje gelopen voordat we bij het Hardrock Cafe een hamburger gingen eten.  Na het eten zijn we onder leiding van dhr. Faijdherbe een stadswandeling gaan maken.  Uiteindelijk werden we door de bus weer opgepikt om naar ons hotel te gaan. Inmiddels was het de docenten toch nog gelukt om een kamerindeling te maken waar iedereen zich in kon vinden. (Elk jaar weer een grote uitdaging voor de docenten..)

De tweede dag stond geheel in het teken van de toeristische trekpleisters van Parijs. De Sacre Coeur, het Louvre, de Seine, de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Arc de Triomphe, de Champs-Élysées en nog veel meer mooie dingen hebben we bekeken. Dhr. Faijdherbe heeft ons de hele dag door Parijs geleid, daarbij niet te vergeten ook meerdere ritjes met de Parijse metro! Uiteindelijk zijn we, na de nodige kilometers te hebben gelopen, laat in de avond weer bij het hotel aangekomen. Eenmaal in het hotel zijn we direct naar bed gegaan….. (En natuurlijk hebben de leerlingen niet op eigen initiatief nog wijzigingen doorgevoerd in de kamer indeling…..)

De derde dag stond Disneyland Parijs op het programma. Voordat we vanuit het hotel vertrokken, zijn 2 docenten nog even langs de supermarkt gegaan om de dagelijkse lunch te verzorgen. Eenmaal bij Disneyland hebben we ons allemaal uitstekend vermaakt. Na het eten, waren we niet al te laat bij het hotel. Tot twaalf uur was er de mogelijkheid om lekker buiten een balletje te trappen en gewoon lekker ff buiten te zitten maar op je kamer zitten kon natuurlijk ook.

De laatste dag zijn we via Brussel terug naar Epe gereden. In Brussel hebben we nog een paar uur een stop gemaakt om in Oceade lekker te zwemmen. In Veldhoven hebben we nog met zijn allen gegeten bij de Mac Donalds.  De laatste etappe naar Epe was opvallend rustig, leerlingen, en docenten waren moe van de mooie reis. Uit eindelijk kwamen we rond negen uur weer in Epe aan, waar we werden opgewacht door veel ouder en / of vrienden van leerlingen.

Ook namens mijn collega’s mevr. Van der Molen, mevr. Ooms en dhr. Faijdherbe kan ik zeggen dat we terug kunnen kijken op een zeer leuke, gezellige en geslaagde reis!

Voor de foto's van Parijs klik je hier!

M. Meijnen

Gemaakt op donderdag 06 juli 2017

Dubbel 100% voor tweetalig atheneum

Ze waren al geslaagd voor het VWO, en nu ook nog allemaal voor het IB-examen: de veertien leerlingen van zes atheneum tweetalig hebben het voor elkaar gekregen! Deze leerlingen hebben in de meivakantie het IB-examen ‘English A’ gemaakt. Dit examen, samengesteld door de prestigieuze onderwijsorganisatie International Baccalaureate, is bedoeld voor moedertaalsprekers van het Engels. Het is dus heel bijzonder dat Nederlandse leerlingen dit examen maken, en om de kwaliteit te waarborgen mag dit dan ook alleen gebeuren op tweetalige scholen.

Voor het IB-examen moesten de leerlingen in de loop van de vijfde en zesde klas een intensief programma volgen, om tenslotte in de afgelopen meivakantie het echte examen te zitten, waar twee lange essays geschreven moesten worden. Dat betekende een flinke extra werklast, maar het diploma wordt wereldwijd erkend door universiteiten en werkgevers als bewijs van optimale Engelse taalvaardigheid en academische competentie.

Begin volgend schooljaar is de feestavond van het tweetalig atheneum op de RSG, waar alle veertien leerlingen weer terug zullen keren vanuit hun studentenleven om hun IB-diploma in ontvangst te nemen.

Gemaakt op woensdag 28 juni 2017

Uitwisseling Markkleeberg – Epe juni 2017

Twee weken geleden is klas 3At op uitwisseling geweest met de Rudolf-Hildebrand Schule in Markkleeberg, Duitsland. Wij hebben een fantastische week gehad en zijn o.a naar de Panometer, de BMW-fabriek en ‘the Monument to the Battle of the Nations’ geweest. In maart waren onze uitwisselingsstudenten bij ons in Epe, dus we kenden onze Duitse “exchange partners” al wel een beetje. Tijdens ons verblijf in Markkleeberg hebben wij ook aan een project gewerkt op de school over een eventuele samenwerking tussen de twee dorpen. Het doel van deze week was om vooral veel Engels te praten en veel nieuwe vrienden te maken, dat is zeker gelukt! We hebben er ontzettend mooie ervaringen en herinneringen opgedaan, een week om nooit te vergeten!

Hier zijn ook nog wat foto’s.

Femke Zweekhorst, 3At

Gemaakt op dinsdag 27 juni 2017

RSG-leerlingen scoren dit jaar "excellent" bij Cambridge Exam

In mei van dit jaar deden de leerlingen uit de derde klas van het tweetalig atheneum van de RSG N.O.-Veluwe hun Cambridge Checkpoint Exam. Dit jaarlijks terugkerend examen is een mondiaal af te nemen examen dat de RSG N.O.-Veluwe inzet om het niveau van de Engelse taal van de leerlingen aan het eind van de derde klas van het tweetalig atheneum te toetsen.

Om door te stromen naar de vierde klas tweetalig atheneum moet er op alle vier onderdelen voldoende worden gescoord. Deze onderdelen zijn: kwaliteit van de Engelse grammatica en vocabulaire, leesvaardigheid, toepassing van de Engelse taal en creatief schrijven. Afgelopen jaren was het niveau al hoog. Dit jaar is het niveau weer hoog: op een schaal van 10 t/m 60 punten heeft de klas gemiddeld 'very good ' gescoord tot 'excellent' voor enkele leerlingen.

De prestatie van Thirsa Hiemstra voor de vier onderdelen is met respectievelijk 60-43-60-60 punten met recht 'excellent' te noemen. Of om met de Britten te spreken: "She's the bee's knees."

Gemaakt op maandag 26 juni 2017

Burgerschap in de praktijk

Leerlingen van de 1 mavo kader klassen van de RSG N.O.-Veluwe zijn in de laatste schoolweek de handen uit de mouwen aan het steken. De mentoren, Erwin van de Wetering en Annemarie Veenbergen, hebben in de aanloop naar deze week contact gezocht met sportverenigingen, woonvormen en andere non-profit organisaties. De boodschap die de mentoren hadden, was “helpende handen in de aanbieding”. Na de eerste contacten stroomden de enthousiaste reacties binnen. De leerlingen zijn allemaal ondergebracht bij de verschillende organisaties om daar een halve of een hele dag te helpen met hand- en spandiensten.

Het doel van het project is om leerlingen te laten zien dat verenigingen en andere organisaties alleen maar kunnen voortbestaan, als je ook wat over hebt voor een ander. Het investeren van je tijd, zonder dat je hier iets voor terug verwacht.

De leerlingen zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan met verschillende werkzaamheden, denk hierbij aan schoffelen, schuren, koffie schenken, brandweerauto’s poetsen en ouderen gym.

Volgend schooljaar gaan we zeker door met dit project en hopen we dat we weer een mooie samenwerking kunnen hebben met de verenigingen en organisaties in de gemeente Epe. 

Met dank aan: De Klaarbeek, Rutli stichting, MHC Epe, SV Epe, Cialfo, RSG N.O.-Veluwe, Speulbrink, Brandweer Epe

burgerschap 2

burgerschap 1

burgerschap 3

Gemaakt op dinsdag 20 juni 2017

Fotoboek excursie Londen 3 mavo

Van maandag 29 mei tot en met vrijdag 2 juni 2017 hebben leerlingen van 3 mavo Londen bezocht. Van deze werkweek zijn heel veel foto's gemaakt. Nieuwsgierig? Klik dan hier en bekijk ze allemaal.

Gemaakt op dinsdag 13 juni 2017

Fotoboek Summerfestival 2017

Afgelopen vrijdag 9 juni werd het jaarlijkse Summerfestival weer gehouden. Het festival werd zoals altijd weer goed bezocht. Voor een uitgebreide fotoreportage klik je HIER

Gemaakt op woensdag 24 mei 2017

Pastabruggen

Dinsdag 23 en woensdag 24 mei zwoegen de leerlingen van de tweede klassen At, AH en HM aan een brug, die gemaakt wordt van pasta: spaghetti, penne en lasagne.

De leerlingen hebben eerst bij beeldende vorming gewerkt aan maquettes van de twee overkanten, waarbij er sprake moest zijn van een duidelijk contrast.

Bij de twee projectdagen gaat het erom een brug te bouwen van pasta, met een beperkte hoeveelheid lijm, die aan bepaalde eisen moet voldoen en er ook nog zo mooi mogelijk moet uitzien. Natuurlijk hebben de leerlingen achtergrondinformatie over bruggen verwerkt en een ontwerptekening gemaakt, maar nu spant het erom: lukt het om alle theorie om te zetten in een fraaie, sterke brug? Bovendien maakt elke groep een presentatie.

Woensdag 24 mei vindt de grote finale plaats, vanaf 18.30 uur. Welke groep gaat aan de haal met de prijs, en vooral met de eeuwige roem?

Voor een leuke sfeerimpressie klik hier.

Gemaakt op woensdag 05 april 2017

3At uitwisseling met Markkleeberg 2017

Onze jaarlijkse uitwisseling met Markkleeberg (een dorpje ten zuiden van Leipzig) was weer een mooie uiting van Internationale Oriëntatie. Leren van en over elkaar is een kernpunt in deze uitwisseling waarbij de voertaal uiteraard Engels is. 

uitwisseling Markkleeberg

Maandag 19 maart mochten wij onze gasten verwelkomen en ’s avonds op school was het veel lachen tijdens de Oud-Hollandse spelletjes. Een ontspannen manier om elkaar te leren kennen. Dinsdag begon ons school project ‘Be a reporter’, een uitgebreid project waarin diverse aspecten van de Eper samenleving gezamenlijk werden verkend en ook hoe onze Nederlandse cultuur t.o.v. de Duitse is. Een onderwerp zoals wederzijdse vooroordelen kwam aan bod maar ook ons Nederlandse onderwijssysteem werd vergeleken met het Duitse. Donderdag werden deze verslagen aan elkaar gepresenteerd. Gedurende de week was er voldoende ruimte voor ontspanning: zwemmen, sporten en de vrije tijd op woensdag in Amsterdam, nadat we daar een wandeling door de Joodse buurt hadden gemaakt en een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg en het Anne Frank huis hadden gebracht. De Duitse geschiedenis in de tweede wereldoorlog in Nederland is een vast onderdeel tijdens deze uitwisseling. De donderdag werd afgesloten met een BBQ. Een zeer geslaagde week. We kijken nu al uit naar ons tegenbezoek in juni.

Klik hier voor het fotoalbum.

 

Gemaakt op dinsdag 21 maart 2017

Schoenendoosactie

Dit jaar gaan wij als school een goede-doelen-actie doen in de vorm van een schoenendoosactie.

Dit houdt in dat alle eerste en tweede klassers een schoenendoos vullen met bijvoorbeeld klein speelgoed, een knuffel, pennen, schriften en kleurpotloden, toiletartikelen zoals een kam en/of een tandenborstel enz.

Deze dozen gaan naar landen waar grote armoede heerst zoals Pakistan en Roemenië.

Er zijn verzendkosten aan verbonden, namelijk €5,00 per schoenendoos. Hiervoor gaan de leerlingen in de bovenbouw geld inzamelen.

Het is mogelijk geld te storten op het rekeningnummer van de RSG: NL13RABO0136656137 o.v.v. schoenendoosactie. De RSG verdubbelt elk binnengekomen bedrag. Maakt u €2,50 over, dan maakt de RSG er €5,00 van en kan er weer een doos verzonden worden!

De schoenendozen kunnen op 11, 12 en 13 april worden ingeleverd op school. In elk geval hopen we onze actie succesvol te hebben afgerond voor de meivakantie.

Met vriendelijke groet,

de Leerlingenraad

Gemaakt op dinsdag 21 maart 2017

Leerlingen RSG N.O. - Veluwe presenteren profielwerkstukken

Op woensdag 22 en donderdag 23 februari hebben ongeveer 80 havo en atheneum leerlingen een belangrijke stap gezet op weg naar het examen. Tijdens de jaarlijkse presentatie avonden hebben de 5 havo en 6 atheneum leerlingen hun profielwerkstuk gepresenteerd, een spannende, maar vooral erg leuke avond.

PWS

Het profielwerkstuk is met een studielast van 80 uur het belangrijkste onderzoek dat leerlingen in hun middelbare school carrière zelfstandig uitvoeren. Een mooie kans voor leerlingen om zich verder te verdiepen in een interessant onderwerp. Dit jaar werd er onder andere onderzoek gedaan naar hiphop en mode, groepsdruk, vergrijzing, de alcoholleeftijd van 18 jaar, energie uit plantaardig materiaal en de vorm van schepen. Voor ouders, leerlingen, docenten en andere belangstellenden was er dus voldoende keus qua onderwerpen, die gepresenteerd werden door leerlingen in een lokaal, als tentoonstelling of als documentaire. Een mooi voorbeeld hiervan is het PWS van Nino Wesselo, een documentaire over hiphop en mode, terug te kijken via de volgende link; https://vimeo.com/205421541/description

Een enerverende en inspirerende avond, een kroon op het werk van de examenkandidaten van de RSG. 

Gemaakt op dinsdag 21 maart 2017

Excursie 2de klas naar Leiden op 29 maart

Op woensdag 29 maart gaan de 2de klassen A/H/M op excursie naar Leiden. Dit is een gezamenlijke excursie van de vakken biologie en geschiedenis.

De helft van de leerlingen gaat ’s morgens naar Corpus, waar een reis door de mens wordt gemaakt. Alle orgaanstelsels die in het 2de leerjaar zijn behandeld, komen aan bod. De andere groep leerlingen maakt een speurtocht door de historisch zo belangrijke oude binnenstad van Leiden. Rond het middaguur wisselen de groepen van locatie.

De ouders van de betrokken leerlingen ontvangen nog een mail met meer informatie over vertrektijden en dergelijke.

We hopen dat het een leuke en leerzame dag wordt.

Nieske Koenen en Tineke Hofstra

Gemaakt op dinsdag 07 maart 2017

Oud gedaan, jong geleerd

Stichting De Ring Epe en de Regionale Scholengemeenschap Noord Oost-Veluwe exposeren samen vanaf 9 maart in De Ring, in het gemeentehuis van Epe. Deze expositie is tot stand gekomen door een unieke samenwerking. Uit de collectie van de gemeente Epe zijn door docenten van de school een aantal kunstwerken uitgekozen. Rond deze kunstwerken hebben leerlingen hun visie op verschillende manieren weergegeven.

Inspiratie voor de leerlingen waren de volgende kunstwerken:

Hand - van Marijke Abels
Portret - van Philip Akkerman
2 borden met vissen - van Chris Lanooy
Vrouwenhoofd - van Frida Spaink
Stilleven met 5 flessen - van Frida Spaink

De expositie wordt woensdag 8 maart om 14.00 uur geopend door de rector van de RSG, de heer Ron Dorreboom.
Stichting De Ring en de RSG N.O.-Veluwe nodigen u hierbij van harte uit.

Kijk voor meer informatie op www.deringepe.nl

Openingstijden dinsdag t/m vrijdag van 10 - 12 en  14 - 16 uur.

Gemaakt op zondag 05 maart 2017

Bezoek bij kunstenaar Philip Akkerman

Afgelopen donderdag 23 februari zijn wij (de tekenklas van 5 Atheneum en meneer Schuppert) naar Den Haag gegaan. In een gehuurd busje voor 9 mensen hebben we gezellig gekletst met elkaar. Na 1,5 uur rijden kwamen we aan op bestemming. Het was nog even moeilijk om het huis van Philip Akkerman te vinden, maar toen we het eindelijk hadden gevonden kon de pret beginnen.

Philip Akkerman liet ons eerst zijn atelier zien. Zijn atelier zat onder zijn huis op een mooie plek aan de gracht. Hij had verschillende schilderijen opgehangen voor ons om naar te kijken. Hij vertelde verschillende verhalen over zijn manier van schilderen, zijn inspiratiebronnen en hij beantwoordde wat vragen die wij hadden.

Philip Akkerman 1Philip Akkerman 2

Hij had super veel te vertellen en wilde dat ook met alle liefde doen. Het was super leerzaam om de kunstenaar achter het werk te zien en het was ook fijn om inspiratie te krijgen voor je eigen project. Door zijn verhalen begon ik toch anders te kijken naar kunst en wat kunst voor gevoelens en gedachten bij iemand op kan brengen. Hij heeft namelijk een hele andere manier van kijken naar kunst dan ik heb. Wij zijn op dit moment bezig om zelfportretten te schilderen/maken voor de expositie in De Ring Epe (het gemeentehuis). Aangezien Philip alleen maar zelfportretten tekent, kon je daar heel goed inspiratie vandaan halen.

Philip Akkerman 3Philip Akkerman 4

Na het bezoek bij Philip zijn we naar een galerie gelopen. Daar hebben we Arabische kunst en de expositie ‘Het Heilig Vuur’ bekeken. Na de galerie zijn we teruggelopen naar de bus en hebben we nog een gezellige reis terug gehad. Dit was zeker een leerzaam en leuk uitje!

Inge Vliek

Philip Akkerman 5Philip Akkerman 6

Gemaakt op maandag 30 januari 2017

Op vrijdag 3 februari komt theater Phileas Fogg naar de RSG!

Ook dit jaar gaat Phileas Fogg Theatre Company weer een wervelende show neerzetten. Little Victorians is een verhaal dat zich afspeelt in de 19de eeuw. Een tijd waarin veel mensen onder erbarmelijke omstandigheden aan eten moesten zien te komen. Ieder van ons kent wel de sfeer uit de boeken van Charles Dickens. Als u denkt: dat wordt een treurige avond, dan vergist u zich. Juist de onderkoelde Engelse humor maakt vele scenes hilarisch. De show die volledig in het Engels wordt uitgevoerd, zal onze leerlingen uit klas 1At laten schitteren als topacteurs. Ouders, grootouders, broers, zusters en vrienden worden allemaal van harte uitgenodigd. Hoe meer publiek, hoe geslaagder de avond. Ook ouderejaars en hun familie zijn natuurlijk welkom. De theatervoorstelling begint om 19.00 uur, kom alstublieft op tijd.

Het TTO - team

Gemaakt op woensdag 25 januari 2017

1HMsport interviewt Demy de Zeeuw voor ‘Studio Sportklas’

Een drietal leerlingen uit de havo/mavo sportklas hebben maandag 23 januari Demy de Zeeuw geïnterviewd. Het interview vond plaats in Amsterdam waar hij zijn eigen winkel heeft van het merk Balr.

1HM Sportklas is druk bezig met de voorbereiding van ‘Studio Sportklas’. Dit is een 8 weken project waarbij zij een eigen studio sportuitzending maken. Verschillende items komen aan bod, waaronder in het Nederlands, Engels en Frans sporters interviewen.

De leerlingen straalden van oor tot oor het hele interview lang en vroegen Demy over zijn schooltijd, vervolgopleidingen en hoe het merk Balr is ontstaan.

Woensdagavond 8 maart is het interview te zien in onze live uitzending.

Demy vond het ook erg leuk en interessant en poste aan het eind nog even een foto op zijn Instagram account.

demy de zeeuw

Gemaakt op zondag 22 januari 2017

Junior Speaking Contest 2017

Afgelopen donderdag stonden de leerlingen uit de 2e en 3e klas van het tweetalig atheneum in de schijnwerper tijdens het jaarlijks terugkerend Junior Speaking Contest, een bijzondere speech wedstrijd onder tweetalige scholen die landelijk wordt georganiseerd. Bijzonder, omdat deze leerlingen al op jonge leeftijd geleerd wordt om een goed gestructureerde en overtuigende speech te maken en voor publiek te geven.

Ieder jaar is het thema weer een grote uitdaging, omdat je er alle kanten mee uit kunt. Dit jaar was het thema: “What broadens your horizon?” De leerlingen uit beide klassen gaven eerst in de voorrondes hun ‘three-minute speech’ waaruit in totaal de zeven beste sprekers werden geselecteerd. In de daaropvolgende finale werd vervolgens uit elke klas de winnaar gekozen. Uit de tweede klas was dat Dione Blok, die een goed opgebouwde en overtuigende speech gaf waaruit beek dat ze zich o.a. heel goed had verdiept in het actuele vluchtelingen drama. Uit de derde klas werd dat Femke Zweekhorst die middels een heel persoonlijk en soms ontroerend verhaal over haar broer, een solide speech wist te brengen.

Beide leerlingen gaan nu door naar de regionale rondes en wie weet, daarna naar de landelijke finale. We keep our fingers crossed!

Junior Speaking Contest

Gemaakt op zondag 22 januari 2017

Dinsdagmiddag sport klas 1

Door de sectie lichamelijke oefening is een leuke video gemaakt van de dinsdagmiddag sport van klas 1. De video kun je bekijken via het ouder of leerlingen menu via foto's en video's. Of je klikt gewoon hier.

Gemaakt op maandag 16 januari 2017

Projecten brugklas gaan weer van start!

Op maandagmiddag 9 januari hebben de leerlingen uit de brugklassen A/H/M via een zogenaamde carrousel kennis gemaakt met de brugklasprojecten die binnenkort weer van start gaan.

Uit de volgende projecten kon een keuze gemaakt worden: 

  • Robotproject; leerlingen gaan zelf een robot bouwen en die ook een programma uit laten voeren
  • Filmproject; leerlingen schrijven zelf een script, acteren en filmen en maken uiteindelijk een korte film met verhaal en geluid
  • Kookproject; leerlingen ontwikkelen een pop-up restaurant en gaan voor hun gasten een smakelijke maaltijd koken èn serveren
  • Daderproject; leerlingen gaan aan de hand van bewijsmateriaal, onderzoek en verhoren een moordmysterie oplossen
  • Reporterproject; leerlingen gaan op een welhaast professionele manier verslag doen van de andere projecten en verwerken dit in een RSG nieuwsbulletin.

Na de presentaties hebben alle 92 leerlingen op grond van hun persoonlijke interesse een keuze gemaakt. De projecten kunnen worden beschouwd als een eerste oriëntatie op het gebied van belangstelling en vaardigheden en kunnen mogelijk een steun zijn bij het kiezen van toekomstige richtingen.

Na deze eerste kennismaking met de projecten volgen 3 voorbereidende lessen en 2 projectdagen. De data van de lessen en de projectdagen kunt u vinden in de jaaragenda.

Wij wensen de leerlingen een leerzame, maar vooral ook een leuke ervaring!

Gemaakt op maandag 12 december 2016

Mondeling Duits in Münster!

Vrijdag 9 december jl. gingen de leerlingen uit 4a en 4h met Duits in hun pakket een dagje naar Münster om daar hun mondeling Duits af te leggen. Zij voerden verschillende gesprekken met Duitse studenten die voor de organisatie “Sprachstadt” werken en werden door diezelfde studenten beoordeeld. Zo moesten de leerlingen in het Marktcafé het gesprek met een student aangaan waarin ze veel over zichzelf vertelden, in de bibliotheek van de universiteit spraken zij over school en over studeren en op straat spraken zij met een student over reizen. De leerlingen uit 4h moesten daarnaast ook iets kopen bij een bakker en bij het VVV en de leerlingen uit 4a moesten ter plaatse een krantenbericht lezen en dat vervolgens in een half uurtje zodanig voorbereiden dat zij het bericht in eigen woorden konden navertellen en er ook nog hun mening over konden geven. Na al deze spannende opdrachten was er nog een uurtje tijd om bijvoorbeeld een van de kerstmarkten van Münster te bezoeken. We kijken terug op een geslaagde dag!’

Klik hier voor de foto's.

 

Gemaakt op maandag 12 december 2016

Mondeling Duits 4 mavo in Gronau

Op donderdag 24 november jl. hebben leerlingen uit 4 Mavo die het vak Duits volgen, mondeling Duits gehad op onze partnerschool in Gronau :

de Fridjof Nansen Realschule. 

Na een kennismakingsronde met iets te drinken en een door onze Duitse collega’s gebakken Bretzel , bestond het ochtendprogramma uit het mondeling Duits. De presentaties werden beoordeeld door de Duitse leerlingen die op school het vak Nederlands volgen. Na een gezamenlijke lunch hebben we samen het Rock ’n Popmuseum bezocht en heeft iedereen ons om 16.00 uur uitgezwaaid! 

We kunnen tevreden terug kijken op een geslaagde dag. Klik hier voor de foto's.

Sandra Ooms
Jacqueline Boujlida