Nieuw in 2020/2021 -  op alle niveaus kiezen voor SportGroep, TechniekAcademie of StudioKunst!

Je weet het vast al: onze school kent al jaren sportklassen. Vroeger waren die alleen voor de kader/basis-klassen, tegenwoordig bieden we die op alles niveaus aan, behalve voor het tweetalig atheneum. Ongeveer 40% van de leerlingen in klas 1 en 2 zit in een sportklas. Dat zijn veel leerlingen, maar dat betekent wel dat meer dan de helft van onze leerlingen niet in een sportklas zit, terwijl zij natuurlijk ook hun talenten hebben, waar ze graag meer mee zouden willen doen.

Daarom bieden we vanaf het komend schooljaar drie stromen aan, waaruit elke brugklasleerling een keuze maakt. Je kiest dus altijd een stroom, in welke klas je ook zit. In je rooster heb je dan elke week twee uur tijd voor de stroom van jouw keuze – en voor de SportGroep is dat drie uur. Je kiest de stroom in principe voor twee jaar, zodat je ook werkelijk ergens naar toe kunt werken.

SportGroep

Heb je belangstelling voor sport? Dan kies je voor de SportGroep. Je hebt dan elke week een blok van drie lesuren extra sport, waarin je kennis maakt met allerlei sporten die je waarschijnlijk nog niet zo goed kent, zoals mountainbiken of schermen. Soms volg je de lessen ergens anders dan op school, soms komt er iemand van buiten de school om je les te geven. Je zult in deze lessen niet alleen hulp nodig hebben van je docent, maar vooral ook van elkaar. Je leert op school altijd met en van elkaar, maar voor de SportGroep is dat extra belangrijk. Elk jaar doe je met je groep een groot project, zoals het maken van een circusvoorstelling of het verzorgen van een uitzending van een sportprogramma.

Het programma van de SportGroep is een goede voorbereiding op het eindexamenvak BSM (Bewegen, Sport en Maaatschappij) in de havo, het eindexamenvak LO-2 in de mavo en op de talentstroom Recreatie en Toerisme in kader of basis.

TechniekAcademie

Ben je meer van het onderzoekende soort? Vind je het leuk om uit te zoeken hoe iets werkt? Vind je het mooi om iets te maken? Ben je niet bang voor een computer? Ben je eigenlijk best handig? Dan is de TechniekAcademie een goede keuze voor je. Je leert in de uren van de TechniekAcademie een aantal technische dingen, bijvoorbeeld hoe je een goede houtverbinding maakt, hoe je met stroom aan de gang kan zonder een schok te krijgen, maar ook hoe je een robotje bouwt, en hoe je dat robotje kunt programmeren. Je merkt in de TechniekAcademie dat je meer kunt dan je denkt. De docenten van de TechniekAcademie zijn gek op hun vak, en vinden het daarom prachtig je van alles te leren wat nooit aan de orde komt in `gewone´ lessen.

StudioKunst

Het was best moeilijk om een goede naam te verzinnen voor de derde stroom, omdat dit een stroom is waarin heel veel past. Je kunt bij StudioKunst denken aan het maken van een kunstwerk, waarvoor je dan eerst wel een aantal technieken moet leren, die in de lessen beeldende vorming niet aan de orde komen. Maar je kunt ook denken aan muziek, of je nu gaat zingen of een instrument bespelen. Of dans. Of het maken van een film, die je dan eerst hebt geschreven. Dan moet je wel weten hoe je een script maakt. En misschien helpt een leerling van de TechniekAcademie wel bij het monteren. Kortom: bij StudioKunst kan van alles aan de orde komen, maar het levert altijd iets kunstzinnigs op.