Onze brugklassen

Tweejarige brugklassen

Als je op de RSG N.O.-Veluwe begint, kom je bijna altijd in een klas met twee niveaus terecht. Zo'n klas met twee niveaus noemen wij ook wel een dakpanklas. 

Onze school heeft gekozen voor een tweejarige brugperiode, omdat één jaar erg kort is om het juiste niveau te kunnen vaststellen. Het eerste deel van het jaar moet je nog wennen aan het voortgezet onderwijs, en dan blijft er erg weinig tijd over om vast te stellen welk niveau je aankunt. Je coach helpt je bij het vaststellen welk niveau het beste bij je past.

Theoretische route

Heb jij een mavo- (vmbo tl), havo- of vwo-advies? Dan start je op de RSG in de Theoretische leerroute. In een uitdagende leeromgeving begeleiden wij jou bi het maken van keuzes die passen bij jouw leren en die jou helpen te groeien. Je zult niet alleen heel veel kennis en vaardigheden opdoen, maar je zult ook jezelf leren kennen en weten hoe jij het beste leert. En zoek je extra uitdaging? Met een havo- en/of vwo-advies kun je kiezen voor tweetalig onderwijs!

De schooldag in de Theoretische leerroute heeft een vaste opbouw:

  • start van de dag: we bespreken o.a. de leerdoelen en de planning
  • verplichte lessen: je krijgt uitleg die nodig is voor het succesvol volgen van een vak.
  • keuzemomenten: in overleg met je docenten en coach kies je voor vakken waaraan je extra wil werken, waar je meer tijd voor nodig hebt of waarin jij je juist wil verdiepen of versnellen.
  • coaching: je voert een keer in de twee weken een gesprek met jouw eigen coach om je leerdoelen te bespreken en om samen keuzes te maken op het gebied van niveau, tempo en leerstrategie.
  • vakoverstijgend leren: je onderzoekt met jouw klasgenoten en docenten thema's die met meer dan één vak te maken hebben.
  • talentstromen: één keer per week volg je een Talentstroom naar jouw eigen keuze (zie hier de Talentstromen).
  • dagafsluiting: je bespreekt met jouw klasgenoten en de docent hoe de dag is gegaan; heb je al jouw doelen behaald? Wat ging goed? Wat wil je de volgende keer anders doen?

 

Praktische route

Heb je een vmbo basis-, kader- of mavo-advies gekregen, dan kom je bij de Praktische route terecht. In deze route leer je natuurlijk ook uit leerboeken, die net als in andere klassen voor het grootste deel op de laptop staan, maar ook zoveel mogelijk door veel te doen. Daar leer je ook van en het zorgt ervoor dat je niet de hele dag achter je laptop of in de boeken zit. In de eerst twee jaren van het vmbo heb je wel minder praktijkuren dan in de bovenbouw.

Na een tweejarige brugklasperiode basis/kader/mavo wordt gekeken welk niveau het beste bij je past.