Tweetalig atheneum

Voor leerlingen met een atheneumadvies bieden wij een bijzondere uitdaging: het tweetalig atheneum.  Tweetalig onderwijs houdt in dat je de meeste vakken in het Engels volgt. Je krijgt les in het Engels, stelt vragen in het Engels, overlegt in het Engels en maakt zelfs de proefwerken in het Engels. Om dat extra snel te leren, krijg je ook extra Engels: geen 3, maar 5 uur per week, waarvan twee uur door iemand die Engels als moedertaal spreekt. Op die manier leer je in korte tijd heel goed Engels spreken. Dat is in het begin spannend, maar het went heel snel. Ook Engelstalige voorstellingen, waarbij je zelf ook toneel speelt, maken onderdeel uit van het programma. 

In de eerste drie jaar krijg altijd meer dan de helft van alle lessen in het Engels. In de bovenbouw doe je nog maar enkele vakken in het Engels, omdat je toe moet werken naar het Nederlandse atheneumexamen. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen van het tweetalig atheneum een blijvend grote voorsprong op het gebied van Engelse taalvaardigheid hebben.

In de bovenbouw doen de leerlingen van het tweetalig atheneum een extra examen: het International Baccalaureate (IB) English A Language and Literature. Een IB kun je alleen doen op scholen met een tweetalig atheneum. Met je diploma voor het IB kun je overal aantonen dat je Engelse taalvaardigheid op een zeer hoog niveau is.

Internationalisering is ook een belangrijk kenmerk van tweetalig onderwijs. En daar horen ook reizen bij: in klas 1 of 2 maak je de Engelandreis, in de derde klas is er een internationale uitwisseling en in de bovenbouw de internationale stage.

Het tweetalig atheneum vormt een heel goede voorbereiding op je studie op de universiteit. Een wetenschappelijke carrière zonder goede beheersing van het Engels is eigenlijk nog maar nauwelijks denkbaar. 

Je hoeft nog geen geweldig Engels te spreken om tweetalig atheneum te gaan doen. Je leert het vanzelf, samen met je klasgenoten. Je spreekt immers een groot gedeelte van de dag Engels tegen de docent en tegen klasgenoten. Op die manier leer je de taal supersnel. Binnen een paar maanden is iedereen ongemerkt helemaal gewend aan het Engels.

Voor het tweetalig atheneum vragen we een extra bijdrage van € 450,- per jaar in de onderbouw, en € 250,- per jaar in de bovenbouw. Hierin zijn ook de kosten van buitenlandreizen en excursies inbegrepen.