Theoretische en praktische route

Theoretische route

Heb jij een mavo- (vmbo tl), (tweetalig) havo- of vwo-advies? Dan start je op de RSG in de Theoretische route. In een uitdagende leeromgeving begeleiden wij jou bij het maken van keuzes die passen bij jouw leren en die jou helpen te groeien. Je zult niet alleen heel veel kennis en vaardigheden opdoen, maar je zult ook jezelf leren kennen en weten hoe jij het beste leert. En zoek je extra uitdaging? Met een havo- en/of vwo-advies kun je kiezen voor tweetalig onderwijs!

De schooldag in de Theoretische route heeft een vaste opbouw:

  • de dag begint altijd met een dagstart:  hier bespreken we o.a. de leerdoelen en de planning
  • verplichte lessen: je krijgt uitleg die nodig is voor het succesvol volgen van een vak.
  • keuzemomenten: in overleg met je docenten en coach kies je voor vakken waaraan je extra wil werken, waar je meer tijd voor nodig hebt of waarin jij je juist wil verdiepen of versnellen.
  • coaching: je voert een keer in de twee weken een gesprek met jouw eigen coach om je leerdoelen te bespreken en om samen keuzes te maken op het gebied van niveau, tempo en leerstrategie.
  • vakoverstijgend leren: je onderzoekt met jouw klasgenoten en docenten thema's die met meer dan één vak te maken hebben.
  • talentstromen: één keer per week volg je een Talentstroom naar jouw eigen keuze (zie hier de Talentstromen).
  • dagafsluiting: je bespreekt met jouw klasgenoten en de docent hoe de dag is gegaan; heb je al jouw doelen behaald? Wat ging goed? Wat wil je de volgende keer anders doen?
     

Praktische route

Voor leerlingen vmbo basis-, kader- of mavo-advies is er de Praktische route. In deze route leer je natuurlijk ook uit leerboeken, die net als in andere klassen voor het grootste deel op de laptop staan, maar ook zoveel mogelijk door veel te doen. In de bovenbouw van de praktische route krijg je met het vak Dienstverlening en Producten te maken met een breed aanbod aan praktijkvakken. Bijvoorbeeld recreatie en toerisme of bouwen, wonen en interieur. Bij techniek werken we met opdrachten die vanuit de praktijk aangereikt worden. Bedrijven uit de omgeving van Epe zijn onze partners en die zijn dan ook regelmatig in school te vinden. Ook vindt er een uitgebreide stage plaats bij verschillende bedrijven. Mocht het leren in de opleiding basis of kader onvoldoende aansluiten waardoor het behalen van een diploma een probleem kan worden, dan kun je overstappen op een Leer- en Werktraject. Dit kan vanaf klas 3. Je bent dan vooral aan het leren in de praktijk en je doet examen in enkele theoretische vakken. Het diploma ‘Basis met aantekening LWT’ geeft toegang tot een MBO-opleiding.

Tweejarige brugklassen

Onze school heeft gekozen voor een tweejarige brugperiode, omdat één jaar erg kort is om het juiste niveau te kunnen vaststellen. Het eerste deel van het jaar moet je nog wennen aan het voortgezet onderwijs, en dan blijft er erg weinig tijd over om vast te stellen welk niveau je aankunt. Je coach helpt je bij het vaststellen welk niveau het beste bij je past.